UÇAK RÖTAR YAPARSA HAKLARINIZ NELERDİR?

“Aynı nehirde iki kere yıkanılmaz ”

Heraklit

UÇAK RÖTAR YAPARSA HAKLARINIZ NELERDİR?

Uçaklar her zaman vaktinde kalkmıyor maalesef. Rötar yaptığına yani geciktiğine sıkça şahit oluyoruz. Her havayolu firması, yolcu hakları konusunda aynı derecede hassas davranmıyor tabii ki. Ancak bu haklarımızda ısrarcı olmamız gerekmekle birlikte uçak rötar yaparsa, ne gibi haklarınız olduğunu bu haftaki bültende sizler için derledik…

Hava taşıma işletmesi, uçuşun planlanan hareket saatinden itibaren;

1500 km (dahil)’e kadar iç hat uçuşları için iki saat veya daha fazla,

1500-3500 km (dahil) iç ve dış tüm uçuşlar için üç saat veya daha fazla,

3500 km. den fazla uçuşlar için dört saat veya daha fazla gecikmenin olacağını bekliyorsa;

  • İki-üç saat arası gecikmelerde, makul ölçüde sıcak ve soğuk içecek,
  • Üç-beş saat arası gecikmelerde, sıcak ve soğuk içeceklerle birlikte günün zamanına göre kahvaltı veya yemek,
  • Beş saat ve üzeri gecikmelerde sıcak ve soğuk içecekler, günün zamanına göre kahvaltı veya yemek, ek sıcak ve soğuk içecekler ve ek hafif ara yemeği teklif etmek zorundadır.

Uçuştaki gecikmenin sonraki gün veya günler içinde olması durumunda;

  • Otelde veya uygun bir konaklama tesisinde konaklama,
  • Havaalanı ile konaklama yeri arasında ulaşımı sağlamak zorundadır.
  • Ayrıca gecikme süresi ne olursa olsun, süre kısıtlaması olmaksızın iki telefon görüşmesi, faks mesajı veya eposta hizmeti verilmesi zorunludur.

Yine gecikmenin en az beş saat olması durumunda;

Seyahatin gerçekleştirilmeyen bölümü ile yolcunun planlamış olduğu seyahatin tamamlanmasının artık bir anlamının kalmaması durumunda,

  • Seyahatin gerçekleştirilen bölümü için bilet ücretinin tamamının satın almış olduğu fiyat üzerinden en geç yedi gün içinde iade edilmesi,
  • Ayrıca yolcunun seyahatinin ilk başlangıç noktasına ilk fırsatta dönmesini sağlayacak bir dönüş uçuşunun sağlanması gerekmektedir.

Uçuşu icra eden hava taşıma işletmesi, uçuş öncesi kontrol işlemi sırasında, bu hakları içeren Türkçe ve İngilizce metni kontuardan veya uçağın biniş kapısından istenebileceğine ilişkin duyuruyu asmak ve istem halinde de belirtilen noktalarda bu metni yolcuya vermekle yükümlüdür.

Uçan tüketiciye tanınan bu hakların ihlâl edilmesi durumunda, tüketiciler tazminat isteminde bulunmalı ve ayrıca ilgili hava taşıma işletmesi hakkında idari para cezası verilmesi için Ulaştırma, Deniz ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Haftanın Yargıtay Kararı 

T.C.

YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ

  1. 2015/43589 K. 2016/6048

Acil serviste çalışan özel güvenlik görevlisinin, aynı yerde görevli hemşirenin Facebook sayfasındaki fotoğrafına “ÇOK SADE VE GÜZELSİN” şeklinde yorum yazması iş akdinin geçerli nedenle feshi sebebidir.”

Haftanın Deyimi

Üsküdar’da Sabah Oldu

Üsküdar’da yakın planda iki Selâtin Camii bulunur. İlki Üsküdar iskele meydanındaki Yeni Valide Camii, diğeri ise Mihrimah Sultan Camii’dir.

Bu camilerin güzel, gür ve yanık sesli müezzinleri, sabah ezanlarını karşı sahildeki müezzinlerden daha önce okurlarmış. Gayeleri Yıldız Sarayı’ndaki padişaha, sabahın sakin vaktinde seslerini duyurup padişahın dikkatini çekmek, ihsan koparmak, sonunda saray müezzinliğine tayinlerini sağlamakmış.

Üsküdar’da sabah ezanları okunurken Beşiktaş’taki halk ve esnaf uyanır, diğerlerini de uyandırırmış. Uykuya dayanamayan ve uykudan bir türlü uyanamayan insanlara da:

– Hayır vakti tamamdır, duymuyor musun? Dinle, bak, Üsküdar’da sabah oldu, derlermiş.